G7 ülkelerinden Ukrayna’ya 39 milyar dolarlık destek taahhüdü
Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, G7 ülkelerinin bu yıl Ukrayna’ya 39 milyar dolarlık mali ve ekonomik destek taahhüt ettiğini açıkladı.
ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya’dan oluşan G7 ülkelerinin maliye bakanları Hindistan’da bir araya geldi. Toplantının ardından basın toplantısı düzenleyen Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, G7 ülkelerinin bu yıl Ukrayna’ya 39 milyar dolarlık mali ve ekonomik takviye taahhüdünde bulunduğunu belirtti. G7’nin Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) önümüzdeki aya kadar bir takviye programı oluşturma çalışmalarını hızlandırmasını istediğini söyleyen Suzuki, “Ukrayna’ya olan sarsılmaz desteğimiz yeniden teyit edildi” dedi.
Ortak açıklamada, söz konusu takviyenin hükümetin işleyişini sürdürmesi, temel hizmetlerin sunumuna devam edilmesi, bozulan altyapının onarılması ve ekonominin istikrara kavuşturulması amaçlandığı belirtildi. Bildiride, “IMF ve Ukrayna’yı, Mart 2023’ün sonuna kadar güvenilir, iddialı, tamamen finanse edilen ve uygun şekilde şartlandırılmış bir IMF programı sunmaya çağırıyoruz.”
Açıklamada, “Dünya Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası da dahil olmak üzere ilgili uluslararası finans kuruluşlarıyla yakın koordinasyon içinde olacağız.” Rusya’nın savaşına karşılık olarak eşgüdümlü ekonomik tedbirlere yönelik ortak taahhüdün vurgulandığı açıklamada, “Yaptırımlarımız Rusya’nın yasadışı savaş yürütme kapasitesini önemli ölçüde baltaladı. Yaptırımların etkinliğini yakından izlemeye ve gerektiğinde daha fazla adım atmaya devam edeceğiz. Yaptırımlarımızı uygulamaya ve yaptırımlardan kaçınmaya veya kaçınmaya devam edeceğiz.” Açıklamada, “Kaçırma girişimlerini önlemek için. Bu bağlamda diğer ülkeleri de Rusya’ya yönelik yaptırımlarımıza katılmaya çağırıyoruz.”
Açıklamada, “Rusya’ya yönelik yaptırımlarımızın, güç ve gıda güvenliğine zarar verme amacı gütmediğini ve bu önlemlerin, Rusya’nın küresel petrol fiyatlarındaki değişikliklerden beklenmedik kazançlar elde etme kabiliyetini azaltmayı amaçladığını” ifade edildi. Tasarlandığını teyit ediyoruz” denildi.
Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşın enflasyonist baskıları artırdığına, tedarik zincirlerini daha da bozduğuna, güç ve gıda güvensizliğini artırarak küresel ekonomik sıkıntıları şiddetlendirdiğine işaret edilen açıklamada, “Savaşın bu olumsuz sonuçlarına ek olarak, değişen küresel finansal koşullar nedeniyle enflasyonist baskılar da etkili oluyor. “Finansal istikrara yönelik tehditler ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde sermaye çıkışları gibi daha fazla aşağı yönlü risklere karşı tetikte olmalıyız. Bu bağlamda, mali sürdürülebilirliği sağlarken ve finansal istikrarı korurken makroekonomik politikamızda çevik ve esnek olmaya devam edeceğiz.” – YENİ DELHİ