Haber

Reuters: Türkiye’de zemin yarılması farklı yönlere sürüklendi

Büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli depremler yer hareketlerini de beraberinde getirdi.

Uydu görüntüleri dünyanın hareketini ortaya çıkardı.

Zıt yönlerde 7 metre sürüklendi

Reuters tarafından “Dünyanın hareket ettiği gün”başlıklı haber dosyasında, 6 Şubat’ta meydana gelen (ABD’deki ölçümlere göre) 7,8 büyüklüğündeki deprem ve artçı sarsıntıların ardından Türkiye’nin kuzeyi ve Suriye’de yerin yarıldığı ve farklı yönlere sürüklendiği belirtildi. talimatlar.

Çeşitli görüntülere yer verildi ve arazinin zıt yönlerde 7 metreye kadar hareket ettiği iki kırığın yüzlerce kilometre boyunca uzandığı kaydedildi.

Örnek zeytinlik

Hatay’ın Tepehan köyündeki zeytinlikte oluşan derin yarığın bu durumun en net yansımalarından biri olduğu vurgulandı. Bölge sakinlerinden Mehmet Temizkan’ın açıklamalarına şu şekilde yer verildi:

Sabah 4.20 sularında bir sesle uyandık. İlk panikte kimse evden çıkıp hayatta kalıp kalamayacağımızı bilmiyordu. Biz umudumuzu yitirmiştik.

“Çok büyük ve güçlü depremler”

NASA’nın Jet Tahrik Laboratuvarı’nda (JPL) bir jeofizikçi olan Eric Fielding, “Bunlar, uzun bir fay segmentleri dizisi boyunca yüzeye çıkan çok büyük ve güçlü depremlerdi”söz konusu.

Arazinin dramatik yer değiştirmesi

Ana depremin 7 metreye varan yer değiştirmelerle uzun bir yırtılmayı beraberinde getirdiği, 7,5 büyüklüğündeki artçı şoktan daha kısa olan kırılmanın ise 5 metreye kadar yer değiştirmeyi tetiklediği kaydedildi.

“Bütün köy birkaç metre hareket etmiş görünüyor”

Gaziantep’in Nurdağı ilçesi ile Kahramanmaraş’ın Tevekkeli köyündeki yüzey hareketi uzaydan kaydedilirken, şöyle denildi:

Bütün köy birkaç metre hareket etmiş görünüyor. Çatlaklar tarlaları ve yolları keser. Depremler Dünya yüzeyinde iki büyük çatlak açtı. Bunlardan daha uzun olanı Türkiye’nin güneyinde yaklaşık 300 kilometre uzanır.

Kırılma konusunda uzman yorumu

Roger Musson, British Geological Survey’de araştırma görevlisi. “Bu büyüklükte bir deprem, fayın oldukça uzun bir ölçüde yırtılmasına neden olur.”dedi.

Menfaat kesintisi soruşturma altında

Bu yüzey kırılmalarını ele alan uzmanlar, yıkımla sonuçlanan ve hayat kurtaran süreçleri anlamalarına yardımcı olacak değerli bir bilgi kaynağı sunduklarına dikkat çekiyor.

İngiltere Deprem, Volkan, Tektonik Gözlem ve Modelleme Merkezi (COMET) Başkanı Profesör Tim Wright, “Nüfuslu bir bölgede bu kadar uzun bir fayın olması korkunç.”sözünü kullandı.

Wright, her depremi uzun vadede adıyla anlamanın, gelecekte farklı bölgelerde benzer olaylara hazırlanmalarına yardımcı olduğunu sözlerine ekledi.

Gözden kaçırma CNN, deprem sonrası dev çukurun oluştuğu Tepehan’ı yazdı Haberin Detayları
Rusya, Tepehan’daki depremin neden olduğu yarığı uzaydan görüntüledi Haberin Detayları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu